Mobil:+36 70 619 7263Székhely:2051 Biatorbágy, Szily Kálmán u. 11.

Műszaki ellenőrzés

A tervezési folyamat befejeztével indulnak a kivitelezési munkák. Annak érdekében, hogy a terven szereplő épület az elképzelések szerint megvalósuljon, szükség van egy jó kivitelező gárdára, és egy ellenőrzési csoportra. Az ellenőrzésre egyre nagyobb hangsúly kerül, hiszen a költségek kereten belül tartása, a befejezési határidők betartása, a minőségi megvalósítás, egyre fontosabb szempontok.

Tervezői művezetés:

A jogalkotó látta, hogy a tervezőnek fontos szerepe van az építkezésen, időnként ki kell látogatnia és ellenőriznie, hogy az valósul e meg, amit megálmodott. 2016-tól a bejelentésköteles épületeknél kötelező (min. 6 alkalom) a tervezői művezetés.

Műszaki ellenőrzés:

A minőségi megvalósulás alapvető pillére a műszaki ellenőr. Ismeri az épület részleteit, építészetet, statikát, gépészetet, elektromos rendszereket. Folyamatosan kijár az épülethez, előre egyezteti a Megrendelővel és a kivitelezés összes résztvevőjével, milyen munkanemek következnek, milyen anyagok szükségesek, azoknak mikor kell megérkezni. Átveszi a kivitelezőktől a részfeladatok befejeztével a munkát, azt ellenőrzi, a számla tartalmat jóváhagyja, továbbítja a Megrendelőnek.
Összességében együtt él az építkezéssel, ő a vigyázó szem, a minőség garanciája. A ráfordított költségeket már az építési munkák megkezdése előtt behozza, hiszen tapasztalatára támaszkodva sok ötletet ad a Megrendelőnek: hogyan lehet új anyagokkal-technológiákkal költséghatékonyabbá, gyorsabbá tenni az építkezést. Milyen intézkedéseket kell előre meghozni, hogy ne tűnjenek el anyagok, ne károsodjon az épület, idejében legyen ott az anyag és a kivitelező, a kivitelező érdekelt legyen a minőségi munkavégzésben, ne tűnjön el félúton.. stb.

Mi a különbség a tervezői művezetés és a műszaki ellenőrzés között?

A jogszabály pontosan szabályozza mindkét feladatkört, kevés a közös halmaz, a felelősségi körök is eltérnek, de lényeges különbség az ellenőrzés mértéke. Cégünk mindkét feladatkör ellátására jogosult, a Megrendelővel történő megbeszélésen derül ki, hogy milyen mélységű kontrollt szeretne, ennek megfelelően választunk a két lehetőség között.